2022-06-02 22:16:54

Dan škole Katoličke osnovne škole u Virovitici

Prvoga dana u mjesecu lipnju 2022. godine, Svečanom priredbom u Gradskom kazalištu Virovitica, naša Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je po 7. put svoj Dan škole. Ovaj puta nakon dvije pandemijske godine, ovo je bila svečanost u kojoj su učenici od 1. - 7. r. ponovno pred roditeljima, bakama, djedovima, braći i sestrama, ali brojnim uvaženim gostima i prijateljima škole, a među kojima na posebna način ističemo našega osnivača msgr. Dr. Antuna Škvorčevića, na kazališnim daskama pokazali svoje brojne talente, vještine, svoj trud i marljivost kroz proteklu školsku godinu.

Vrijedni učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljima pripremili su divljenja vrijedne nastupe, kojima su pokazali koliko su, ne samo nadareni i vrijedni, već i hrabri stati na pozornicu i pokazati svima rezultate svojega rada. Mnogo je truda uloženo u priredbu, a rezultat svega bio je predivan, različitim sadržajima ispunjen program – od glume i recitacija do pjesme i plesa, u kojemu su naši gosti, kao i sami učenici, uživali.

Pred kraj priredbe odlučili smo svima predstaviti ponos naše škole – naše učenike, koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima pokazali veliko znanje u različitim područjima, a svojim izvrsnim rezultatima doprinijeli promicanju škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti.

Učenici i njihovi mentori, koji su ih redovito pratili, poticali i motivirali u radu, hrabro su stupili na pozornicu zajedno sa svojim zasluženim priznanjima i poklonima, a naša ih je pedagoginja, Lucija Hader, s ponosom predstavila.

Učenici su se natjecali u različitim kategorijama natjecanja. Našu školu predstavljali su na državnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda, natjecali su se na međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika pod nazivom Hippo te na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica, a visoka su mjesta postigli i na županijskoj razini Likovnoga natječaja. Nadalje, u sklopu predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura sudjelovali su na međunarodnom natjecanju Sportske igre mladih, a odlične rezultate postigli su i u ekipnim natjecanjima u raznim sportovima poput badmintona, rukometa i graničara. Posebno smo ponosni na visoki plasman naših učenika na natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje iz predmeta Informatika, Geografija, Kemija i Matematika.

Na državnoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda sudjelovali su učenici Šimun Mihaljević iz 5. razreda, Glorija Mihaljević iz 6. razreda te Matko Celić iz 7. razreda. Njihova je mentorica bila nastavnica Marina Mađarević.

Na međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika Hippo sudjelovala je Paula Gredelj iz 5. razreda, Sandra Pašić iz 6, te Matko Celić iz 7. razreda. Mentorica 5. razredu bila je nastavnica Patricija Vranek, a 6. i 7. razredu nastavnica Lucija Jakobović.

Na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj plasirao se učenik 2. razreda Toni Šipek pod mentorstvom učiteljice Violete Drvenkar. Među 10% najboljih našli su se i Elena Lovrenc, učenica 4. razreda, čija je mentorica bila učiteljica Mirela Marušić, zatim učenik 5. razreda, Marko Benčina, koji je svoj uspjeh postigao pod mentorstvom nastavnice Zvonke Svat, te Matko Celić i Kiara Despotovski, učenici 7. razreda, čija je mentorica bila nastavnica Zvonka Svat.

Na županijskoj razini Likovnoga natječaja treće je mjesto osvojila učenica Leticia Blažičević iz 6. razreda. Njezina mentorica bila je nastavnica Andreja Glazer.

Na županijskoj razini ekipnoga natjecanja u graničaru učenici 3. i 4. razreda osvojili su visoko 2. mjesto. Iz trećeg razreda natjecali su se Pavla Đurčević, Petra Lovrenc, Tadej Iveković, Mateo Šolc, Matej Dimnjašević i Borna Klement. Njihova je mentorica bila učiteljica Adriana Mikolić. Iz četvrtoga razreda natjecali su se učenici Petra Drvenkar, Šimun Lulić, Elena Lovrenc, Benjamin Precep, Ena Tkalčec te Jana Uzel. Mentorica četvrtašima bila je učiteljica Mirela Marušić. 

Na međunarodnom natjecanju Sportske igre mladih natjecala se učenica Jana Uzel iz 4. razreda. Iznimno važno bilo nam je spomenuti i njezin uspjeh od prošle školske godine, kada je na spomenutom natjecanju osvojila 1. mjesto na državnoj razini, a 3. na međunarodnoj. Ove godine nastavila je s uspjesima te je osvojila 1. mjesto na županijskoj razini natjecanja. Njezina je mentorica bila učiteljica Mirela Marušić. Na istome natjecanju sudjelovali su i učenici 2. razreda Ema Pavić i Jakov Bezak. Oboje su osvojili prvo mjesto na županijskoj razini.

Nadalje, u sklopu Školskog sportskog društva Katoličke osnovne škole u Virovitici na ekipnom natjecanju iz rukometa za dječake natjecali su se učenici 5. razreda, Petar Galic, Ivan Horvat i Lovro Veršec, te učenici 6. razreda, Natko Bobanac, Gabriel Maravić, Leo Rendulić, Karlo Klement, Erik Markulin i Marko Srnak. Na županijskoj razini natjecala osvojili su visoko drugo mjesto. Njihov mentor bio je nastavnik Vinko Oršulić.

Posebno valja pohvaliti djevojčice 7. razreda: Hanu Deskar, Miju Stanić, Matiju Brozović te Luciju Podravac, koje su na ekipnom natjecanju u badmintonu na županijskoj razini osvojile prvo mjesto te se plasirale na državno natjecanje, na kojemu su zauzele izvrsno deveto mjesto. Njihov mentor bio je nastavnik Vinko Oršulić.

Odličan uspjeh te visoko treće mjesto na natjecanju iz Geografije osvojili su učenici Marko Benčina iz 5. razreda te Roko Predragović iz 7. razreda. Njihov mentor bio je nastavnik Hrvoje Drvenkar.

Visoko je treće mjesto pripalo i učeniku 7. razreda Matku Celiću na županijskoj razini natjecanja iz Kemije. Njegova je mentorica bila Ana Marija Matić.

Na županijskoj razini natjecanja iz Informatike natjecao se učenik 7. razreda te osvojio drugo mjesto. Njegovo je ime Matko Celić, a mentorica mu je bila nastavnica Martina Šalinger.

Drugo mjesto osvojeno je i na županijskom natjecanju iz matematike. Osvojila ga je učenica 7. razreda, Klara Karnik pod mentorstvom nastavnice Zvonke Svat.

Posebnu pohvalu uputili smo učenicima, koji su zauzeli prva mjesta na županijskim natjecanjima iz Geografije i Informatike. Veliko je znanje iz geografije pokazao učenik 7. razreda Marko Eškinja. Njegov mentor bio je nastavnik Hrvoje Drvenkar. Prva na županijskom natjecanju iz Informatike bila je učenica 7. razreda, Klara Karnik, a njezina je mentorica bila nastavnica Martina Šalinger.

Nakon predstavljanja učenika i njihovih mentora te zasluženoga velikog pljeska svima, čast nam je bila predstaviti i naše jubilarce, iza kojih stoji dugi niz godina predanoga odgojno-obrazovnog rada.

Zahvala je upućena učiteljici Melaniji Botić Matić te gospođi Ivanki Pavlović za ostvarenih 5 godina rada u odgojno-obrazovnoj ustanovi, nastavnici Ivani Matešić, koja je ostvarila ukupno 10 godina odgojno-obrazovnog rada, te ravnatelju naše škole, gospodinu Ivanu Mikoliću, koji je do sada ostvario punih 15 godina predanog rada u području odgoja i obrazovanja.

Ravnatelj je potom uputio riječi zahvale svima koji su došli na svečanost te svojim dolaskom i pažnjom, sabranošću i živom prisutnošću pružili učenicima ono što im je i najpotrebnije da pokažu ono zbog čega ih je Stvoritelj i poslao njihovim roditeljima, obitelji, zajednici, društvu, a to je da ih se čuje, da ih se vidi i uvaži u njihovom koračanju i stasanju u život gdje i škola ima svoje dragocjeno mjesto u tom njihovom odrastanju. Zahvalu je uputio i predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću, napose biskupu Antunu Škvorčeviću, naglasivši kako je svojim pristupom i zauzetošću on uvijek onaj koji otvara prostor za susrete u kojima se možemo izbliza čuti i vidjeti, te što se uvijek nalazi u posebnoj blizini uz Katoličku osnovnu školu u Virovitici koju kao njezin osnivač prati, osnažuje i podupire.

U prigodnoj riječi na svršetku programa biskup Antun je spomenuo kako je ulazeći u Kazalište upitao ravnatelja virovitičke Katoličke osnovne škole koliko će dugo trajati program. Čuvši odgovor da se predviđa oko jedan sat i četrdeset i pet minuta, pomislio je kako je to predugo, ali kad je na pozornici vidio natpis „Dan škole“, shvatio je da za njezino predstavljanje nisu dovoljna dva sata, nego cijeli dan. No, istaknuo je kako je i navedeno vrijeme bilo dostatno da djeca, učitelji i ravnatelj svojim snažnim i uvjerljivim nastupom približe ono što je posebno i lijepo u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici. Čestitao je Dan škole i zahvalio svima onima koji svojim odgojno obrazovnim djelovanjem u suradnji s roditeljima požrtvovno nastoje izgrađivati identitet Škole i koji su se trudili pripremiti izvrsno izvedenu priredbu. Dodao je kako zacijelo nije slučajno da je jedno dijete iz prvih redova u Kazalištu dok se odvijao program glasno primijetilo da je postalo zagušljivo, te su otvorena vrata kroz koja je ušao svježi zrak. Biskup je istaknuo kako može postojati zagušljivo stanje i u dječjem srcu, kazavši da je odgojno-obrazovni program katoličkih škola, osim na posredovanju znanja, utemeljen i na nastojanju da se mladi čovjek ispuni Božjom blizinom i oslobodi duhovne zagušljivosti. Podsjetio je da Katolička osnovna škola u Virovitici ima za nebeskog zaštitnika sv. Ivana Pavla II. koji je na početku svoga pontifikata pozvao da otvorimo, što više da rastvorimo vrata Kristu. Biskup je spomenuo kako je u nekim dijelovima današnjeg programa bilo govora da treba otvoriti oči, uši i ruke, i da je progovoreno o srcu u koje može stati cijeli svemir. Učenici, osobito iz prvog razreda, svojim nastupom još jedanput su nas uvjerili kako je i najmlađe ljudsko biće sposobno za nešto tako veliko kao što je ljubav, a ona je punina života, sam Bog. Najveće je stoga dobročinstvo kad Katolička osnovna škola u Virovitici otvara učenička srca za ono što u njih može unijeti živi Isus Krist, koji je svojom božanskom ljubavlju pobijedio i samu smrt, kad Škola njeguje kulturu srca i promiče civilizaciju ljubavi, o kojoj je također govorio sv. Ivan Pavao II., i kad djecu otvara za neizmjerno, za beskraj i za sve ono Božje što može stati u njihov duh, zaključio je biskup. Zahvalio je svima koji u katoličkim školama vjerničkim pristupom nastoje oko tog dobra te je zamolio Gospodina da svojim blagoslovom pomogne kako bi Hrvatska bila ne samo zemlja materijalno bogata, nego i velika po velikim srcima malih ljudi.


Katolička osnovna škola Virovitica